En berättelse om Siargao

15.11.2016

Dagarna flyter på i ett skönt tempo här i Siargao. Efter två surfdagar känns det som vi har varit här ett bra tag. Dagarna börjar tidigt. Vi går upp före sex och kör vårt första surfpass. Efter ett par timmar i vattnet är i alla fall jag helt slut. Det är strömt och jobbigt att ta sig ut i vattnet på brädan, men grymt bra träning! Jag har lyckats komma upp på brädan och stått en stund några gånger redan. Jag blir alldeles lycklig och stolt över mig själv. Vi har haft en instruktör med oss hela tiden än så länge och fortsätter nog så ett tag. Igår och idag på morgonen fick vi hjälp av Eduardo. Han kostar 300 pesos per timme, vilket motsvarar ca 60 kr. Han jobbar sju dagar i veckan, men och andra sidan får han leva surfliv på arbetstid. Han jobbar långa dagar, i princip hela tiden när det är dagsljus, vilket är ca 13 timmar. Men mycket av tiden består av att vänta på kunder. Idag råkade han skada foten i vattnet och kan nog inte jobba mer i veckan. Sjukskriva sig här är det nog inte tal om. 

Befolkningen bor mycket enkelt. Husen är byggda av trä/bast och liknar mest kojor eller skjul. Men de ser ofta förvånansvärt trendiga ut. Utseende verkar vara viktigt, och de är alltid uppkopplade. De flesta jobbar som Eduardo, med att mestadels vänta på kunder. Då är mobilen och uppkoppling deras tidsfördriv. 

Vi tar oss runt på moped. Det gör i princip alla här, surfare som lokalbefolkning. Vi har dock inte sett till en endaste hjälm på ön. Säkerhet verkar inte ha blivit på tapeten. Småbarn och hundar springer fritt på gatorna. Men allt verkar fungera förvånansvärt bra och alla är väldigt vänliga och hjälpsamma. Man värnar om varandra. Maten är av varierande kvalité. De har ingen egentlig matkultur. De har varit under kolonisering av Spanien under fler hundra år och av USA under första halvan av 1900-talet, vilket antagligen bidragit till att deras egen kultur blivit mindre tydlig, åtminstone är det så vi upplever det hittils. Dock har vi hittat några ställen som serverar härlig mat. Grillad färsk fisk är inte lyx här som hemma. 

Det verkar bli två surfpass per dag för oss, tidig morgon och sen eftermiddag. Där emellan blir det jobb i skuggan. Jag och Bita har på gott och ont liknande intresseområden gällande arbetsuppgifter. Vi är båda visionärer, gillar att skapa affärsstrategier och hamnar lätt i samtal om nya kreativa idéer, vilket vi tycker är roligare än ordning och reda och admin. För att få lite struktur och ordning på arbetet har vi därför bestämt att vi måste ta tag i dessa delar först varje dag. Sen får vi göra allt det vi brinner för. Spela in film kommer bli en sådan grej. Efter den respons vi har fått efter vårt lanseringsklipp/film har vi på känn att det kommer vara ett format som fungerar för vårt syfte. Så räkna med fler klipp framöver. Nu är klockan SENT. Över åtta, det betyder snart läggdags!

/A